Prilagodljivost – Preduslov svakog uspeha!

Dinamična i turbulentna vremena zahtevaju drastične mere i pre svega prilagodljivost. Da li je to osobina koju posedujete? Da li je to ono što nedostaje? Da li je to možda krivac za neuspeh?

Okolnosti

Kada govorimo o okolnostima, obično mislimo na stvari koje se dešavaju mimo naše volje, a često i bez ikakvog našeg uticaja ili mogućnosti da menjamo na ishod. To su oni spoljni faktori koji nas pritisnu, onemoguće, zakucaju, zabrave sve izlaze i ostave nas da tapkamo u mestu.

Da, tako to obično biva kada se striktno držimo onoga što smo naumili i načina koji smo osmislili za ostvarivanje svog cilja. Međutim, kada se okolnosti menjaju, menjanje plana je nužno za opstanak i realizaciju.

Ekonomske krize, pandemije, ratovi, elementarne nepogode, tehnološke promene, sve to može da utiče na ostvarivanje vaših ciljeva. Ovi eksterni uticaji ostavljaju neizbrisiv pečat na naš privatni i poslovni život, a mi nemamo ama baš nikakav uticaj na njih. 

Situacije koje iskoče kada im se najmanje nadamo, testiraju našu sposobnost prilagođavanja. A prilagoditi se novonastaloj situaciji je već pola puta do uspeha. 

Dinamika

Razvoj tehnologije doneo je brojne promene, kako u privatnim životima, tako i u poslovnom svetu. Odbijanje prilagođavanja na novi način života i poslovanja donosi niz problema koji se u prvi mah ni ne vide, već ih osetimo kroz nemogućnost napredovanja. 

Ne ulazeći u negativne efekte koje je digitalna era unela u živote svih nas, nužnost promene načina poslovanja i načina razmišljanja je nešto što je postao preduslov svakog uspeha.

Ako tome dodamo da je dinamika ovih promena mnogo brža u odnosu na sve prethodne, jasno je da je prilagodljivost nešto bez čega ne možemo da nastavimo dalje. 

Ne nazire se kraj promenama, uvek će postojati neka. Neku nećemo uspeti ni da ispratimo, a već će nam se nametnuti neka treća. Ako na svaku promenu budemo reagovali na isti način, slomićemo se pre nego što smo i krenuli u realizaciju naših planova. To je jednostavno nova realnost koju moramo prihvatiti i prilagoditi joj se na najbezbolniji način. 

Haotično? Da. Progresivno? Da. Možemo li usporiti promene? Ne. Možemo li im se prilagoditi? Moramo. 

Tvrdoglavost ili čvrst stav?

Tvrdoglavost (bandoglavost) ili čvrst stav? Veoma tanka linija stoji između ova dva pojma, pogotovo posmatrano iz današnje perspektive.

Imati čvrst stav po pitanju moralnih, etičkih ili životnih principa je pozitivna karakterna osobina. Ali ukoliko rigidne principe primenimo u poslovnoj sferi, zakucaćemo se u zid u punoj brzini. 

Način poslovanja mora biti prilagodljiv promenama okolnosti. To smo imali priliku da vidimo u slučaju pandemije. Ko je uspeo da se prilagodi online poslovanju, imao je šansu da spasi što se spasiti može. Ostali su morali da stave ključ u bravu. 

Mi moramo da budemo prilagodljivi i fleksibilni zbog okolnosti koje utiču na naše poslovanje i životni put, a na koje nemamo apsolutno nikakav uticaj. Ukoliko se okolnosti promene, a mi se i dalje striktno držimo svog unapred zacrtanog plana za ostvarivanje nekog cilja, nemamo apsolutno nikakvu šansu da ga ostvarimo. 

U ovom slepom držanju unapred predviđenog načina, oduzimamo sebi mogućnost da iskoristimo novonastale okolnosti. U najbolju ruku, put do uspeha će nam biti mnogo duži i komplikovaniji, U najgorem, nećemo nikada ni stići do zacrtanog cilja. 

Prilagodljivost ne znači da se odričete svog karaktera, to samo znači da ste dovoljno mudri da ne trošite energiju uzalud, i da umete da pronađete lakši put do ostvarenja svog cilja. 

Kako se pripremiti za neočekivano?

Verovatno vam je svima jasno da ne možemo biti spremni za sve. Ne možemo imati stotinu strategija za stotinu različitih mogućih scenarija koja nas mogu pripremiti za neke vanredne okolnosti. Ruku na srce, nemoguće je predvideti sve. 

Neočekivane i nepredviđene okolnosti se mogu desiti svakom, u bilo kom segmentu života. Od nas se ne očekuje da imamo predviđene odgovore na datu situaciju, već da posedujemo dovoljno razvijene veštine koje će nam pomoći da prevaziđemo nepredviđene okolnosti. 

Ukoliko posmatrate ljude oko sebe, uočićete da se neki lakše, a neki teže nose sa promenama okolnosti. To većinom zavisi od nivoa razvijenosti sledećih veština:

  • Kreativnost
  • Nezavisnost
  • Samopouzdanje
  • Sposobnost rešavanja problema (problem-solving)
  • Domišljatost

Razvijati date veštine ne iziskuje veliki napor ili ogromno finansijsko ulaganje, a opet, može nam u mnogome pomoći da lakše prolazimo kroz život. 

Ono što na početku moramo da shvatimo jeste da mi ne kontrolišemo okolnosti, ali kontrolišemo naše ponašanje u datim okolnostima. Ako odlučimo da tvrdoglavo branimo plan koji ne odgovara novonastaloj situaciji, to je naš izbor i to je ono što mi kontrolišemo. To je onih 50% šanse za uspeh koji se uvek nalaze u našim rukama. 

Da bismo bili u stanju da se prilagođavamo situaciji, moramo da ostanemo smireni. Kada panika uđe na vrata, razum obično izleti kroz prozor. Dakle, što god da se dešavalo oko nas, moramo da ostanemo prisebni i da racionalno razmišljamo o novonastalnoj situaciji. 

Koliko ćemo biti smireni prilikom promene okolnosti najbolje možemo videti u tome kako reagujemo na sitnice koje nam se dešavaju svakodnevno. 

Ukoliko burno reagujemo na to što čekamo u redu, prilikom obavljanja nekih administrativnih poslova, kada nam pobegne autobus ispred nosa, kada nam ispadne telefon i ekran ispuca na hiljadu komada… sve su to situacije koje nepogrešivo oslikavaju kako ćemo se ponašati kada nas nešto veće snađe i mnogo snažnije protrese. 

Onoga momenta kada shvatimo da “sigurnost” u terminima koje poznajemo, u suštini i ne postoji, već da nas život često baca na razne strane, krajnje neočekivano i bez najave, tada ćemo početi lakše da prihvatamo te iznenadne promene. 

Tada će nam biti lakše da ostanemo smireni i da pokušamo da se prilagodimo, da prilagodimo naš put novim okolnostima. 

Prilagodljivost nije pomirljivost. Nemojte da vas zbune pojmovi. Vi ne odustajete, ne mirite se sa preprekama. Vi samo pronalazite novi način za realizaciju istog cilja. 

Umesto zaključka

Šta reći na kraju? Ništa… osim da se prilagodljivost razvija. Radite na sebi, razvijajte svoju ličnost. Razvijajte nabrojane veštine koje vam mogu biti od izuzetne važnosti kada se okolnosti ponovo promene. 

Prilagodljivost nije gubljenje karaktera, niti je druga krajnost – pomirljivost sa situacijom. Prilagodljivost znači prilagoditi način novonastaloj situaciji i nastaviti ka svom cilju. Samo tako možemo da postignemo uspeh. 

 

Prijavi se na Leadership & HR Newsletter

Najnovije vesti, spoznaje i mudrosti u vezi lideršipa i HR-a. Od Konfučija i Sun Cua, preko Makjavelija i Napoleona do savremenih teorija lideršipa i HR-a. Sve na jednom mestu.

Šaljem redovno nove postove.

Koje teme te zanimaju?