Hoćete blagostanje ili nedostatak?

Decenijama sebi nisam mogao da objasnim zašto neki uspešni i bogati ljudi nikada neće biti zadovoljni sa onim što imaju, ma koliko imali.

Razlog je subjektivni osećaj nedostatka i ugroženosti.

Mnogi od njih su počeli iz skromnih okruženja, iz malih sobičaka, iz kojih su krenuli da osvoje svet. Neki su u tome i uspeli.

Pokrenuo ih je osećaj nedostatka i siromaštine.

To samo po sebi nije ništa loše. Loše po njih je da se tog osećaja nikada nisu otarasili i ne postoji taj luksus ovog sveta, koji je u stanju da ih od njega oslobodi. To je razlog nezajažljive pohlepe, koju je nemoguće zadovoljiti.

Možda sada žive u najskupljim prostorijama, na najskupljim adresama, ali u suštini nikada nisu napustili svoje prvobitno skromno okruženje.

Isto se dešava i kod ljudi, koji su rođeni u izraženo bogatom okruženju, kada roditelji na njih prenesu akutni osećaj nedostatka i ugroženosti, koji su sami okusili u detinjstvu. Nema tog bogatstva, koje u toj situaciji može da pruži deci osećaj sigurnosti i blagostanja.

Tek kada prihvatimo i počnemo da cenimo ono što sada imamo, bićemo u stanju da uživamo u palatama, u kojima ćemo možda jednog dana živeti.

 

Prijavi se na Leadership & HR Newsletter

Najnovije vesti, spoznaje i mudrosti u vezi lideršipa i HR-a. Od Konfučija i Sun Cua, preko Makjavelija i Napoleona do savremenih teorija lideršipa i HR-a. Sve na jednom mestu.

Šaljem redovno nove postove.

Koje teme te zanimaju?